Bijziendheid
Wordt ook wel myopie genoemd. Slecht kunnen zien: daar houdt niemand van. Toenemende oogklachten worden vaak geassocieerd met ouderdom. Toch horen en lezen wij de laatste tijd steeds vaker dat jonge mensen, waaronder kinderen, last hebben van bijziendheid. En de ‘’gewone’’ klachten kunnen wel eens ernstige klachten worden..
Bij de Opticien ten Voorde vonden we het eens tijd worden om u over de risico’s te informeren.
Wat is bijziendheid?
Bij bijziendheid hebben mensen moeite om dingen op afstand scherp te zien. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het autorijden, tv-kijken of het kijken naar een schoolbord. Bij bijziendheid komen lichtstralen op het netvlies waardoor er een wazig beeld ontstaat. Dit kan komen doordat de afstand tussen het hoornvlies (voorkant oog) en het netvlies (achterkant oog) te groot is. Ook kan bijziendheid ontstaan doordat de hoornvlies of ooglens te bol is.
Bijziendheid kinderen en jongeren
Uit een recent Europees onderzoek blijkt dat de helft (!) van alle twintigers bijziend is. Veertig jaar geleden was dit één op de vier. In veertig jaar tijd is dit aantal dus verdubbeld. Deze verslechtering heeft een reden: kinderen worden in toenemende mate blootgesteld aan schermen. Lang naar een scherm kijken is slecht voor je ogen. Rond je twintigste stabiliseert dit een beetje. Vroeger was bijziendheid gerelateerd aan een opleiding doordat men veel intensief moest lezen. Vandaag de dag komt dit door binnen zitten en veel naar een scherm kijken. Zo’n 30% van de kinderen met een lenssterkte van -6 wordt uiteindelijk slechtziend aan beide ogen. Er is werk aan de winkel!
Hoe bijziendheid te voorkomen?
Bij ons in de optiek zien we steeds vaker kinderen en jongeren met minsterktes. We delen graag met u een aantal tips hoe dit te voorkomen:
-
-
Buiten spelen = Het is al vaak gezegd, maar dit is en blijft de beste manier om bijziendheid te voorkomen. Goed voor de gezondheid en voor de ogen van uw kind.
-
De 20-20-2-richtlijn: houd na 20 minuten op een telefoon, tablet of boek een pauze van 20 seconden. Loop even rondje. En die 2: die staat voor 2 uur per dag naar buiten.
-
En moet uzelf of uw kind ondanks door werk of studie toch veel naar een scherm kijken? Misschien zijn dan onze multimediaglazen een interessante oplossing. Deze glazen zijn speciaal ontwikkeld voor het blauwe licht wat van schermen afkomt. Hiermee voorkomt u ‘’digitale’’ oogklachten en kunt u ook in het huidige multimedia-tijdperk goed voor u ogen zorgen.
Wilt u nog eens over bijziendheid doorpraten? Loop dan gerust eens binnen bij ons in de optiek.